PROTEIN I VEGETABILIER




Proteinhalten i olika livsmedel kan mätas i energiprocent (E%). E% är den procentuella delen av energin som kommer från en energigivare, i detta fall protein. För kroppsbyggning tycker jag att 15 - 20 E% protein fungerar bra. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.



GRÖNSAKER
avocado 11,2 E% blomkål 27,8E% broccoli 48,3 E%
bruna bönor 31,0 E% brysselkål 46,1 E% fänkål 43,1 E%
ärtor 29,0 E% grönkål 29,3 E% gurka 26,7 E%
honungsmelon 5,4 E% huvudsallat 40,0 E% lök 16,0 E%
majs fryst 12,6 E% mangold 34,3 E% oliver gröna 4,7 E%
paprika grön 18,8 E% purjolök 21,4 E% kinakål 30,6 E%
sparris 53,9 E% spenat 50,7 E% tomat 18,0 E%
vaxbönor 27,7 E% vitkål 24,3 E%




ROTFRUKTER
jordärtskocka 13,1 E% kålrot 10,7 E% majrova 16,9 E%
palsternacka 12,1 E% rotselleri 20,7 E% rädisor 21,8 E%
rättika 28,6 E% rödbetta 13,0 E% svartrot 9,5 E%




SVAMP
champinjon 41,7 E% kantarell 46,2 E%




POTATIS 9,9 E%




FRUKT
ananas 3,1 E% apelsin 7,0 E% aprikos 12,2 E%
banan 4,1 E% björnbär 8,2 E% blåbär 6,1 E%
citron 11,9 E% dadlar 2,8 E% fikon 5,9 E%
grapefrukt 9,3 E% hallon 17,1 E% hjortron 11,6 E%
jordgubbar 5,3 E% kiwi 7,5 E% körsbär 6,8 E%
mango 3,0 E% papaya 5,8 E% plommon 4,5 E%
päron 3,4 E% russin 4,3 E% vinbär röda 10,9 E%
vinbär svarta 8,8 E% äpple m skal 2,3 E%




NÖTTER & FRÖN
cashew 10,5 E% hasselnöt 8,1 E% jordnötter 18,5 E%
kastanjer 5,2 E% pistachnöt 13,6 E% sesamfrö m skal 12,6 E%
solrosfrö 15,8 E% mandel 13,4 E%




SÄDESSLAG
bovete 13,5 E% grahamsmjöl 12,6 E% havregryn 14,4 E%
hirs 12,0 E% korngryn 11,2 E% majsmjöl 9,3 E%
rågflingor 12,3 E% sojamjöl 34,9 E% råris 8,4 E%



Tillbaka till startsidan