Kroppen försöker hela tiden upprätthålla ett jämt pH värde, genom den s.k. Syra-Bas balansen. En sak som kan påverka är kosten. Den kan antingen vara syra eller basbildande. Om du hängt med på kemitimmarna, så vet du att atomerna alltid strävar efter att det yttre elektronskalet, skall innehålla 8 elektroner. Detta gör den antingen, genom att donera eller uppta elektroner, med en eller flera andra atomer. Upptar den elektroner har den syrabildande verkan och vice versa. Vanliga syrabildare är Fosfor (P)och Svavel (S)*. Fosfor har 5 elektroner i yttersta skalet och har därmed oxidationstalet -3, då den behöver uppta 3 elektroner för att nå 8 elektroner i yttersta skalet. Svavel har 6 elektroner i yttersta skalet och behöver därmed ta upp 2 elektroner = oxidationstal -2.
*Svavel finns bundet i två av proteinernas aminosyror, nämligen metionin och cystein.
Vanligaste basbildande grundämnena är Kalium (K), Natrium (Na), Kalcium (Ca), Magnesium(Mg), Järn (Fe) samt Zink (Zn). Kalium har en elektron i yttersta elektron skalet och 8 elektroner i näst yttersta skalet, så genom att donera en elektron, så har det det näst yttersta (nu yttersta) 8 elektroner. Därmed är oxidationstalet +1. Natrium har samma oxidationstal, medans Kalcium, Magnesium, järn och Zink har oxidationstal +2.
Grundämnenas syra resp. basbildande förmåga, hänger också ihop med atomvikten, ju lägre atomvikt, desto fler atomer ryms per viktenhet och därmed ökar antal elektroner som kan doneras resp upptas.
Syra resp basbildande förmåga mäts i millival och räknas ut så här:
Millival/mg = oxidationstalet / atomvikten:
P = -3/30,9738 => P = - 0,09686 millival/mg
S = -2/32,064 => S = - 0,06236 millival/mg
K= +1/39,102 => K = + 0,02557 millival/mg
Na = +1/22,9898 => Na = + 0,04350 millival/mg
Ca = +2/40,08 => Ca = + 0,04990 millival/mg
Mg = +2/24,305 => Mg = + 0,08229 millival/mg
Fe = +2/55,847 => Fe = +0,03580 millival/mg
Zn = +2/65,38 => Zn = + 0,03059 millival/mg
Vi tar ett exempel:
POTATIS PER HEKTO:
P 31mg x -0,09686 millival/mg = -3,00 millival
S 9mg x -0,06236 millival/mg = -0,56 millival
K 468mg x +0,02557 millival/mg = +11,97 millival
Na 2mg x +0,04350 millival/mg = +0,09 millival
Ca 4mg x +0,04990 millival/mg = +0,20 millival
Mg 24mg x +0,08229 millival/mg = +1,99 millival
Fe 0,48mg x +0,03580 millival/mg = + 0,02 millival
Zn 0,4mg x +0,03059 millival/mg = +0,01 millival
Totalt +10,7 millival/hekto
Vad har man då för nytta av det här? Hos människa har man kunnat se förbättringar i hälsan med mycket frukt & grönt vid vissa sjukdomar, speciellt
reumatiska. Hälsokoströrelsen menar också på att det är bra för hälsan i allmänhet att ha en basbildande kost, men det har inte kunnat verifieras
vetenskapligt, mycket p.g.a. att man inte kan säga om det är frukt & grönts basbildande egenskaper, eller deras höga mineral & vitaminhalt, innehåll av
fytokemikalier och fibrer som gör dem så bra för hälsan. Många skulle nog säga att allt är viktigt.
Hur du räknar på om din kost är syra bildande eller basbildande.
Skriv en lista på matvarorna du använder under en dag, uttryckt i hg. Titta i tabellerna vilket millivalvärde per hg ditt livsmedel har, multiplicera med antal hg och skriv upp värdet med ett plus eller minus framför. När du skrivit upp alla livsmedels millivalvärden, lägger du ihop värdena, glöm inte att slå in minus på de millivalvärden som har ett minus framför sig.
Det är tillräckligt att din kost hamnar på ±0 eller något över.
Om du hamnar under 0, så prova att byta pasta eller ris mot potatis i första hand, räcker inte det, byt köttet mot bönor eller ärter och addera mera övrigt frukt & grönt.
Här ett exempel:
Måltid A. Grönsaker i currysås, m. vittris och fläskkotlett. Millival -6,66/måltid alt. -3,00/MJ.
Måltid B. Samma som A. men byter Vittris mot potatis. Millival + 20,94/måltid alt. +9,45/MJ.
Måltid C. Samma som B. men byter kött mot bönor. Millival +37,04/måltid alt. +16,70/MJ.
Det var allt tills vidare, kommer med mer info, så fort mer kommit fram, ev. när Näringslära för högskolan 2013 kommer ut. Kolla hemsidan www.ytsnutrition.se
då och då för uppdateringar.
Mvh Torbjörn Sandvall
23 Juli -2013
Här några listor över millival/hg och millival/MJ (239kcal):
GRÖNSAKER
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Aubergin | +6,7 | +76,7 |
Bambuskott | +0,2 | +1,6 |
Blomkål | +4,7 | +48,3 |
kokt Bondböna | -0,1 | -0,4 |
Broccoli | +5,1 | +41,1 |
Brunböna torkad | -2,8 | -2,3 |
Brysselkål | +6,9 | +45,8 |
Champinjon | -0,2 | -1,9 |
Frisésallad | +9,8 | +204,8 |
Gröna bönor kokta | +6,2 | +69,2 |
Ärtor torkade | -2,2 | -1,8 |
Gröna Ärtor kokta | -0,2 | -0,9 |
Grönkål | +17,9 | +95,6 |
Gurka | +2,9 | +56,6 |
Huvudsallad | +10,5 | +184,5 |
Isbergssallad | +2,1 | +39,1 |
Kikärtor torkade | +2,2 | +1,6 |
Kålrabbi | +7,9 | +73,5 |
Linser torkade | -10,3 | -8,1 |
Lök gul & röd | +3,3 | +25,9 |
Majskolv | -0,6 | -1,2 |
Mungbönsgroddar | +0,5 | +4,6 |
Paprika röd | +3,9 | +34,1 |
Persilja | +31,4 | +268,2 |
Pumpa | +6,2 | +61,1 |
Purjolök | +4,4 | +37,4 |
Rabarber | +13,5 | +179,8 |
Kidneyböna kokt | -0,3 | -0,7 |
Rödkål | +7,5 | +71,2 |
Kinakål | +4,2 | +57,2 |
Sojaböna torkad | +13,3 | +8,6 |
Sojabönsgroddar | +2,1 | +44,3 |
Sojadryck | +0,4 | +1,7 |
Sparris | +4,4 | +93,0 |
Spenat | +22,6 | +370,7 |
Squash | +5,6 | +90,0 |
Blekselleri | +12,4 | +269,7 |
Tofu | +2,4 | +7,2 |
Tomat | +3,7 | +44,2 |
Tomatpuré | +10,2 | +63,0 |
Vaxböna kokt | +5,7 | +52,4 |
Blackeyeböna torkad | +0,8 | +0,6 |
Vitkål | +7,6 | +78,7 |
Vitlök | +5,2 | +7,9 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Ananas | +3,7 | +17,6 |
Apelsin | +5,1 | +26,6 |
Aprikos | +7,0 | +36,4 |
Avocado | +14,8 | +22,0 |
Banan | +10,8 | +26,6 |
Blåbär | +2,0 | +10,6 |
Citron | +3,7 | +23,9 |
Dadlar torkade | +16,4 | +13,6 |
Fikon torkade | +22,8 | +20,1 |
Grapefrukt | +4,5 | +35,9 |
Jordgubbar | +3,1 | +19,9 |
Katrinplommon | +18,1 | +18,4 |
Körsbär söta | +6,5 | +24,0 |
Lime | +3,1 | +16,6 |
Mango | +4,2 | +15,0 |
Melon nät | +8,1 | +53,2 |
Nektarin | +4,1 | +17,9 |
Papaya | +8,2 | +48,0 |
Persika | +4,9 | +28,7 |
Plommon | +3,7 | +19,9 |
Päron | +2,7 | +13,8 |
Russin | +15,0 | +12,0 |
Röda Vinbär | +5,9 | +32,3 |
Små Citrus | +4,5 | +25,7 |
Vindruvor | +4,4 | +14,1 |
Äpple m. skal | +2,3 | +10,5 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Cashewnöt | -16,7 | -6,9 |
Hasselnöt | -1,7 | -0,6 |
Jordnöt | -9,2 | -3,9 |
Kokosflingor | +0,4 | +0,2 |
Kokosmjölk | +0,3 | +0,4 |
Mandel | -3,7 | -1,5 |
Paranöt | -23,8 | -8,6 |
Pekannöt | -11,4 | -4,1 |
Pistachmandel | -13,8 | -5,5 |
Pumpafrö | -56,8 | -24,4 |
Sesam skalad | -48,7 | -19,0 |
Solrosfrö | -28,6 | -11,7 |
Valnöt | -10,1 | -3,7 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Potatis | +10,7 | +34,6 |
Kålrot | +4,9 | +39,3 |
Morot | +5,6 | +33,3 |
Palsternacka | +9,1 | +40,7 |
Pepparrot | +14,8 | +53,3 |
Rotselleri | +8,5 | +69,9 |
Rädisor | +7,3 | +152,6 |
Rättika | +9,4 | +157,2 |
Rödbetta | +9,0 | +53,3 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Glass 15% | +4,4 | +4,7 |
Sorbet | +0,5 | +0,8 |
Mjölk 1,5% | +2,2 | +11,2 |
Creme freiche 34% | +1,8 | +1,3 |
Gräddfil | +2,1 | +3,6 |
Vispgrädde 40% | +1,5 | +0,9 |
Fil, Yoghurt 3% | +2,4 | +9,6 |
A-fil | +1,7 | +6,8 |
Messmör 5% | +14,0 | +12,5 |
Mesost 17% | +14,0 | +8,6 |
Keso 4% | -12,4 | -32,0 |
Ost 17% | -20,8 | -17,8 |
Ost 28% | -17,7 | -11,7 |
Gräddost 38% | -14,1 | -8,0 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Kalkon | -17,3 | -36,0 |
Kyckling | -19,2 | -43,8 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Kotlett | -14,0 | -24,9 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Innanlår | -16,0 | -35,6 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Stek rå | -20,1 | -36,1 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Biff | -15,0 | -29,3 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Renskav | -15,4 | -25,5 |
Häst | -13,4 | -19,3 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Ansjovis | -7,0 | -7,7 |
Kolja | -22,3 | -66,5 |
Krabba | -16,4 | -43,9 |
Kräfta | -13,9 | -48,4 |
Hälleflundra | -16,1 | -32,4 |
Lax | -15,4 | -20,4 |
Makrill | -25,6 | -28,7 |
Musslor | -15,5 | -40,7 |
Regnbågslax | -15,4 | -22,9 |
Räkor | -24,4 | -52,9 |
Rödspätta | -9,5 | -24,2 |
Sej | -12,6 | -32,9 |
Sik | -23,4 | -49,1 |
Sill inlagd | -6,2 | -6,5 |
Strömming | -15,7 | -25,3 |
Tonfisk i vatten | -19,2 | -41,5 |
Torsk | -13,0 | -41,2 |
Vitling | -11,9 | -35,6 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Ägg | -20,6 | -33,6 |
gula | -48,3 | -32,2 |
Vita | -4,3 | -22,6 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Bovete hel & kross | -9,9 | -7,2 |
Cornflakes | -5,0 | -3,3 |
Grahamsmjöl | -16,2 | -12,5 |
Havregryn | -26,6 | -17,2 |
Hirs | -14,8 | -10,2 |
Korngryn | -16,5 | -12,0 |
Polentamjöl (majs) | -6,3 | -4,5 |
Makaroner | -10,8 | -7,3 |
Mannagryn | -8,1 | -5,6 |
Ris parboiled okokt | -10,1 | -6,8 |
Ris polerat okokt | -8,0 | -5,4 |
Rismjöl | -7,4 | -5,2 |
Rågkross | -16,1 | -12,8 |
Rågmjöl | -17,2 | -13,7 |
Råris okokt | -14,7 | -10,0 |
Vetegroddar | -61,5 | -45,5 |
Vetekli | -39,0 | -39,5 |
Vetemjöl | -10,0 | -6,9 |
Matvara | millival/hg | millival/MJ |
---|---|---|
Grahamsbröd | -5,2 | -5,4 |
Grahamsknäcke | -14,6 | -9,6 |
Franska | -9,0 | -8,5 |
Öl 3,5% | +0,3 | +2,2 |