POST TRAINING KOMBOS

Tills helt nyligen, så var det vassleprotein som gällde efter träning. Men för några år sen kom det en ny produkt från Eiselt som heter ESA Pro. Den består endast av essentiella aminosyror i samma proportion som muskelvävnaden. Dessa essentiella aminosyror framställs genom fermentering. Det rekommenderas att man tar 6g av den efter träningen. Eftersom jag är mer för naturliga råvaror, så proteinbalanserade jag 49 st baljväxt - sädesslag kombos. Målet var att få ut åtminstonde några kombos med över 20E% protein och med extra fullvärdigt protein (C.S. 130 eller mer). Hur jag gick till väga kan du läsa läsa här: Grafisk Protein Balansering

Till slut fick jag ut 4 kombos som uppfyllde kriteriet minst 20E% extra fullvärdigt protein. Här nedan är recepten på dessa kombos. Alla ger 2MJ (478 kcal) och minst 24g protein (P) och minst 8,3g essentiella aminosyror (EAA) i extra fullvärdig balans.
97g kikärta + 44g hirs24,5g P8,3g EAA
71g gul ärta + 73g havre25,0g P8,8g EAA
97g kikärta + 42g havre25,5g P9,0g EAA
92g black eye + 50g havre27,8g P9,5g EAA

Baljväxternas och Sädesslagens proteiner kompletterar varandra, genom att vara rika på den essentiella aminosyra som den andra parten har brister i. Detta gäller lysin som sädeslagen brister i, men som baljväxter är rikare på, vice versa gäller för aminosyran Metionin.

Eftersom de flesta baljväxter är rika på osmältbara kolhydrater, som når tjocktarmen osmälta och där blir till näringen för bakterier, som visserligen är harmlösa, men som producerar gaser, rekommenderar jag att man börjar med Blackeye kombinationerna, eftersom dessa håller ungefär halva fibermängden av de andra.

C.S. eller Chemical Score är ett kvantitativt bestämmande av proteinkvalité, där man använder s.k. referensmönster. Helt fullvärdigt protein har C.S. värde 100. Dock kan man rent teoretiskt få högre C.S. värden, genom ett överskott på essentiella aminosyror. Jag har valt referensmönstret för vuxna. (Källa: Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein and Amino Acids (Macronutrients). Institute of Medecine. Washington D.C. : National Academies Press; 2005.)

E% eller Energiprocent är ett mått på hur stor del av energiintaget, som utgörs av protein. För husmanskost är 15E% vanligt.