ENERGIPROCENT OMEGA 3 I VEGETABILIER
Omega 3 halten i olika livsmedel kan mätas i energiprocent (E%). E% är den procentuella delen av energin som kommer från en
energigivare, i detta fall omega 3 fettsyror. Livsmedelsverket rekommenderar att mellan 0,5 och 1,0 E% utgörs av omega 3.
Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.
| GRÖNSAKER |
|
blomkål 2,33E% | broccoli 2,16 E% | bruna bönor 1,82 E% |
brysselkål 3,52 E% | grönkål 3,86 E% | gurka 1,46 E% |
huvudsallat 4,00 E% | lök 0,30 E% | majs fryst 0,08 E% |
oliver gröna 0,53 E% | paprika grön 1,06 E% | purjolök 0,64 E% |
kinakål 1,56 E% | sparris 0,39 E% | vitkål 0,80 E% |
| | | | |
ROTFRUKTER | |
kålrot 0,91 E% | morot 0,46E% | palsternacka 0,51 E% |
rotselleri 0,93 E% | rädisor 2,38 E% | rättika 2,53 E% |
rödbetta 0,22 E% | | | | | |
| POTATIS 0,37E% |
|
|
|
|
| FRUKT |
|
ananas 1,60 E% | apelsin 0,20 E% | banan 0,38 E% |
citron 0,99 E% | grapefrukt 0,30 E% | hallon 5,80 E% |
jordgubbar 0,97 E% | körsbär 0,28 E% | mango 0,54 E% |
papaya 0,45 E% | plommon 0,21 E% | päron 0,19 E% |
russin 0,12 E% | vinbär röda 0,63 E% | vinbär svarta 2,86 E% |
äpple m skal 0,17 E% |
|
|
|
|
|
| NÖTTER & FRÖN |
|
cashew 0,28 E% | hasselnöt 0,19 E% | kastanjer 0,34 E% |
pistachnöt 0,37 E% | sesamfrö m skal 0,62 E% | solrosfrö 0,08 E% |
mandel 0,06 E% | valnöt 9,47 E% |
|
|
|
|
| SÄDESSLAG |
|
bovete 0,22 E% | grahamsmjöl 0,29 E% | havregryn 0,27 E% |
hirs 0,24 E% | korngryn 0,28 E% | majsmjöl 0,08 E% |
rågflingor 0,27 E% | sojamjöl 2,90 E% | råris 0,08 E% |
PROCENT AV FETTET I VEGETABILIER SOM UTGÖRS AV OMEGA 3
Omega 3 halten i olika livsmedel kan också mätas i procent av totalfettmängd. Livsmedelsverket rekommenderar att fettet vi äter innehåller mellan 1,67% och
4,0 % omega 3.
Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.
| GRÖNSAKER |
|
blomkål 40,1% | broccoli 28,9% | bruna bönor 47,6% |
brysselkål 56,3% | grönkål 48,5% | gurka 26,3% |
huvudsallat 40,4% | lök 6,7% | majs fryst 2,1% |
oliver gröna 0,7% | paprika grön 20,7% | purjolök 14,0% |
kinakål 41,3% | sparris 5,5 E% | vitkål 50,6% |
| | | | |
ROTFRUKTER | |
kålrot 37,0% | morot 9,4% | palsternacka 6,0% |
rotselleri 6,6% | rädisor 41,1% | rättika 45,5% |
rödbetta 10,3% | | | | | |
| POTATIS 40,0% |
|
|
|
|
| FRUKT |
|
ananas 27,4% | apelsin 11,1% | banan 10,5% |
citron 18,7% | grapefrukt 9,8% | hallon 37,7% |
jordgubbar 22,8% | körsbär 22,3% | mango 17,0% |
papaya 22,3% | plommon 9,9% | päron 14,5% |
russin 10,2% | vinbär röda 20,0% | vinbär svarta 19,4% |
äpple m skal 10,2% |
|
|
|
|
|
| NÖTTER & FRÖN |
|
cashew 0,4% | hasselnöt 0,2% | kastanjer 4,2% |
pistachnöt 0,5% | sesamfrö m skal 0,8% | solrosfrö 0,1% |
mandel 0,8% | valnöt 11,6% |
|
|
|
|
| SÄDESSLAG |
|
bovete 5,7% | grahamsmjöl 5,7% | havregryn 1,6% |
hirs 3,7% | korngryn 4,7% | majsmjöl 3,2% |
rågflingor 8,2% | sojamjöl 7,4% | råris 1,1% |
HUR OMEGA 6 FÖRHÅLLER SIG TILL OMEGA 3 I VEGETABILIER
Omega 6:3 kvoten i olika livsmedel skiljer sig åt. Livsmedelsverket rekommenderar att det går mellan 3 och 6 delar omega 6 till varje del omega 3.
Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå. Observera att för vissa vegetabilier är innehållet av
omega 3 högre än omega 6.
| GRÖNSAKER |
|
blomkål 1:2 | broccoli 1:2,3 | bruna bönor 1:1,8 |
brysselkål 1:3,5 | grönkål 1:2,7 | gurka 1:1 |
huvudsallat 1:1,2 | lök 4:1 | majs fryst 31:1 |
oliver gröna 16,1:1 | paprika grön 2:1 | purjolök 3,5:1 |
kinakål 1:3 | sparris 10:1 | vitkål 1:4 |
| | | | |
ROTFRUKTER | |
kålrot 1:1,5 | morot 5,5:1 | palsternacka 11:1 |
rotselleri 8:1 | rädisor 1:3 | rättika 1:4 |
rödbetta 4:1 | | | | | |
| POTATIS 39,5:1 |
|
|
|
|
| FRUKT |
|
ananas 1,3:1 | apelsin 2:1 | banan 1,8:1 |
citron 2,8:1 | grapefrukt 3:1 | hallon 1,2:1 |
jordgubbar 1,8:1 | körsbär 1:1 | mango 1:2 |
papaya 1:4,1 | plommon 4:1 | päron 4:1 |
russin 3,5:1 | vinbär röda 1,3:1 | vinbär svarta 2:1 |
äpple m skal 0,17 E% |
|
|
|
|
|
| NÖTTER & FRÖN |
|
cashew 42,7:1 | hasselnöt 53,3:1 | kastanjer 9,4:1 |
pistachnöt 30,6:1 | sesamfrö m skal 56,6:1 | solrosfrö 652:1 |
mandel 26,3:1 | valnöt 4,7:1 |
|
|
|
|
| SÄDESSLAG |
|
bovete 6,5:1 | grahamsmjöl 10,2:1 | havregryn 25,5:1 |
hirs 13,2:1 | korngryn 11,7:1 | majsmjöl 19:1 |
rågflingor 7,2:1 | sojamjöl 7,1:1 | råris 31,7:1 |
Tillbaka till startsidan
|