ENERGIPROCENT OMEGA 3 I VEGETABILIER


Omega 3 halten i olika livsmedel kan mätas i energiprocent (E%). E% är den procentuella delen av energin som kommer från en energigivare, i detta fall omega 3 fettsyror. Livsmedelsverket rekommenderar att mellan 0,5 och 1,0 E% utgörs av omega 3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.



GRÖNSAKER
blomkål 2,33E% broccoli 2,16 E% bruna bönor 1,82 E%
brysselkål 3,52 E% grönkål 3,86 E% gurka 1,46 E%
huvudsallat 4,00 E% lök 0,30 E% majs fryst 0,08 E%
oliver gröna 0,53 E% paprika grön 1,06 E% purjolök 0,64 E%
kinakål 1,56 E% sparris 0,39 E% vitkål 0,80 E%





ROTFRUKTER
kålrot 0,91 E% morot 0,46E% palsternacka 0,51 E%
rotselleri 0,93 E% rädisor 2,38 E% rättika 2,53 E%
rödbetta 0,22 E%    




POTATIS  0,37E%




FRUKT
ananas 1,60 E% apelsin 0,20 E% banan 0,38 E%
citron 0,99 E% grapefrukt 0,30 E% hallon 5,80 E%
jordgubbar 0,97 E% körsbär 0,28 E% mango 0,54 E%
papaya 0,45 E% plommon 0,21 E% päron 0,19 E%
russin 0,12 E% vinbär röda 0,63 E% vinbär svarta 2,86 E%
äpple m skal 0,17 E%





NÖTTER & FRÖN
cashew 0,28 E% hasselnöt 0,19 E% kastanjer 0,34 E%
pistachnöt 0,37 E% sesamfrö m skal 0,62 E% solrosfrö 0,08 E%
mandel 0,06 E%valnöt 9,47 E%




SÄDESSLAG
bovete 0,22 E% grahamsmjöl 0,29 E% havregryn 0,27 E%
hirs 0,24 E% korngryn 0,28 E% majsmjöl 0,08 E%
rågflingor 0,27 E% sojamjöl 2,90 E% råris 0,08 E%




PROCENT AV FETTET I VEGETABILIER SOM UTGÖRS AV OMEGA 3


Omega 3 halten i olika livsmedel kan också mätas i procent av totalfettmängd. Livsmedelsverket rekommenderar att fettet vi äter innehåller mellan 1,67% och 4,0 % omega 3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå.



GRÖNSAKER
blomkål 40,1% broccoli 28,9% bruna bönor 47,6%
brysselkål 56,3% grönkål 48,5% gurka 26,3%
huvudsallat 40,4% lök 6,7% majs fryst 2,1%
oliver gröna 0,7% paprika grön 20,7% purjolök 14,0%
kinakål 41,3% sparris 5,5 E% vitkål 50,6%





ROTFRUKTER
kålrot 37,0% morot 9,4% palsternacka 6,0%
rotselleri 6,6% rädisor 41,1% rättika 45,5%
rödbetta 10,3%    




POTATIS  40,0%




FRUKT
ananas 27,4% apelsin 11,1% banan 10,5%
citron 18,7% grapefrukt 9,8% hallon 37,7%
jordgubbar 22,8% körsbär 22,3% mango 17,0%
papaya 22,3% plommon 9,9% päron 14,5%
russin 10,2% vinbär röda 20,0% vinbär svarta 19,4%
äpple m skal 10,2%





NÖTTER & FRÖN
cashew 0,4% hasselnöt 0,2% kastanjer 4,2%
pistachnöt 0,5% sesamfrö m skal 0,8% solrosfrö 0,1%
mandel 0,8%valnöt 11,6%




SÄDESSLAG
bovete 5,7% grahamsmjöl 5,7% havregryn 1,6%
hirs 3,7% korngryn 4,7% majsmjöl 3,2%
rågflingor 8,2% sojamjöl 7,4% råris 1,1%




HUR OMEGA 6 FÖRHÅLLER SIG TILL OMEGA 3 I VEGETABILIER


Omega 6:3 kvoten i olika livsmedel skiljer sig åt. Livsmedelsverket rekommenderar att det går mellan 3 och 6 delar omega 6 till varje del omega 3. Som du ser i tabellerna finns det vegetabilier som ligger både under och över denna nivå. Observera att för vissa vegetabilier är innehållet av omega 3 högre än omega 6.



GRÖNSAKER
blomkål 1:2 broccoli 1:2,3 bruna bönor 1:1,8
brysselkål 1:3,5 grönkål 1:2,7 gurka 1:1
huvudsallat 1:1,2 lök 4:1 majs fryst 31:1
oliver gröna 16,1:1 paprika grön 2:1 purjolök 3,5:1
kinakål 1:3 sparris 10:1 vitkål 1:4





ROTFRUKTER
kålrot 1:1,5 morot 5,5:1 palsternacka 11:1
rotselleri 8:1 rädisor 1:3 rättika 1:4
rödbetta 4:1    




POTATIS   39,5:1




FRUKT
ananas 1,3:1 apelsin 2:1 banan 1,8:1
citron 2,8:1 grapefrukt 3:1 hallon 1,2:1
jordgubbar 1,8:1 körsbär 1:1 mango 1:2
papaya 1:4,1 plommon 4:1 päron 4:1
russin 3,5:1 vinbär röda 1,3:1 vinbär svarta 2:1
äpple m skal 0,17 E%





NÖTTER & FRÖN
cashew 42,7:1 hasselnöt 53,3:1 kastanjer 9,4:1
pistachnöt 30,6:1 sesamfrö m skal 56,6:1 solrosfrö 652:1
mandel 26,3:1 valnöt 4,7:1




SÄDESSLAG
bovete 6,5:1 grahamsmjöl 10,2:1 havregryn 25,5:1
hirs 13,2:1 korngryn 11,7:1 majsmjöl 19:1
rågflingor 7,2:1 sojamjöl 7,1:1 råris 31,7:1



Tillbaka till startsidan