MERA MAT...




MACKOR

Pumpernickel med musslor

Pumpernickel med ägg

Pumpernickel med sardiner

Pumpernickel med bönsalsa

Pumpernickel med räkor

Pumpernickel med rökt skinka

Pumpernickel med keso


GRÖTAR

Sojagourmetgröt

Ärtgourmetgröt

Anna-Karins julgröt

T-Björns kraftgröt


MIDDAGAR

Potatis med kyckling och broccoli

Kycklingwok med korngryn

Vegetarisk wok med sojabönor & korngryn

Potatis m. rökt makrill & stuvad spenat

Chili sin carne

Paellapanpizza

Borstj - Rysk rödbettssoppa

Rotsakslåda - variant på finsk kålrotslåda


RÅKOSTTALLRIKAR

Råris och bönor m. råkost

Potatis och kidneybönor m. bl.a. vitkål

Potatis och kikärtor m. bl.a. broccoli

Potatis och bruna linser m. bl.a. fänkål

Potatis och vita bönor m. bl.a. blomkål


JAPANSKT

Tamago no sumashi jiru - ägg & purjolöks consommé


EFTERRÄTTER

Korn Pannkaka

Memma - Finsk påskdesert

Danska rågmuffins

Äpple-Kanel Muffins


BRÖD

Yngves Pumpernickel


ANNAN TYSK SPECIALITÉ

Heidi´s Sauerkraut


GRÖNT TE

Gröna Teimporten AB


DAGSMATSEDEL

Budget matsedel - 1149 kr/månad



INFO

Vad är rimligt att betala för maten? Enligt konsumentverket norm för livsmedel år 2006, så var det rimligt att en kvinna åt för 1400 kr/mån och en man för 1820 kr/mån, om de var mellan 18 och 30 år och levde i ett flerpersonshushåll. Och de förbrukar enligt livsmedelsverkets norm 9,4 till 10,7 MJ resp. 12,3 till 13,8 MJ. Därmed har man 4:30 till 4:90 kr per MJ att röra sig med. (en MJ = 239 kcal). Fakta från kompendiet "Bröd & Bönor".

Pumpernickel är ett bröd bakt på fullkornsrågmjöl med tillsats av hela rågkärnor, brödet är jäst med hjälp av surdegskultur och smakar därför mer eller mindre syrligt. Brödet är oftast färdigskivat och ofta är det förpackat i hermetiskt tillsluten förpackning, d.v.s. man måste klippa upp förpackningen, men även vanliga brödpåsar förekommer. Vanligtvis är brödet importerat från Tyskland, även om etiketten är på svenska.

Påläggsmängderna i recepten, skall räcka till bägge mackorna.

Till 75g råris och 75g korngryn, är det lämpligt att koka upp 3,8 dl vatten, med en 1/2 vegetarisk buljongtärning. Tillsätt råriset först och låt koka 25 minuter, tillsätt därefter korngrynen och rör om, låt koka färdigt ca 20 minuter.




Till 150 g korngryn, är det lämpligt att koka upp 3,5 dl vatten, med 1/2 buljongtärning. Låt koka 12 minuter.

Tillbaka till startsidan