STÄMMER KALIPERMÄTNINGEN





Jag funderade lite över detta. Då man t.ex. vid samma fettvecks tjocklek har samma procentuella mängd fett oavsett längd, så kan man ju undra. Låt oss reda ut det ordentligt. Om man t.ex. är 180 cm lång, så är idealvikten enligt BMI = 1,8 x 1,8 x 22,5 = 72,9kg och man har då som man i 20 års åldern ca 15 % fett vid givna fettveck, hur stämmer då detta på en som är 200 cm lång? Jo i geometrin har vi 3 dimensioner på volym och eftersom en av dimensionerna nämligen fettveckets tjocklek är densamma, så är det bred och höjd på fettområdet som kan påverkas. Dessa två mått, borde bli 200/180=1,11 gånger större.Så volymen på fettet borde bli 1,11 x 1,11 = 1,235 gånger större. Hur mycket mer väger då 200 cm´s mannen? Enligt BMI så är vikten = BMI x längden x längden. Så enligt detta är 2 meters mannens vikt 22,5 x 2 x 2 = 90 kg alltså 90/72,9 = 1,235 gånger så tung. Eftersom både fettvolymen och kroppsvikten ökar lika mycket, kan vi dra slutsatsen att man inte behöver ta hänsyn till längden.

Som vi nämde så vägde 180 cm mannen 73 kg vid 15% fett. Men hur är det om hans mätning visar 15%, men han väger 100 kg. Eftersom mängden fett är densamma då fettvecket är lika tjockt, så kan inte 15% stämma längre. 15% fett på 73 kg är 10,95 kg. 10,95 kg av 100 kg är 10,95%. Som du ser, så stämmer kalipermätningar bara på normalviktiga personer. Så vad göra? Förslagvis en tabell som visar vad olika fettprocent motsvarar i kg hos normalviktiga personer av olika längd. Om vi börjar med 180 cm´s mannen, så har han 73/(1-0,15)=62,05 kg fettfri vikt. Vid 2 % fett väger han 62,05/0,98= 63,27 kg och har 63,27 -62,05= 1,22 kg fett. Vid 10% fett väger han 62,05/0,9 = 68,94 kg och har 68,94-62,05= 6,89kg fett. På samma sätt kan vi beräkna fettvikten vid olika procent fett. Det kan vi sedan räkna om till olika kroppslängder, då samma fettveck ökar eller minskar fettvikten med längden i kvadrat.

Så här ser tabellen ut:


VAD BODYFAT% & LÄNGD RESULTERAR I FÖR FETTVIKT I kg.


BODYFAT%\LÄNGD150155160165170175180185190195200
20,91,01,01,11,21,21,31,41,41,51,6
41,82,02,12,22,32,52,62,72,93,03,2
62,83,03,23,43,63,84,04,24,54,74,9
83,84,04,34,54,85,15,45,76,06,36,7
104,85,15,55,86,26,56,97,37,78,18,5
125,96,36,77,17,68,08,59,09,510,010,5
147,07,58,08,59,09,510,110,711,311,912,5
168,28,79,39,910,511,211,812,513,113,814,6
189,410,110,711,412,112,913,614,415,216,016,8
2010,811,512,213,013,814,715,516,417,318,219,1
2212,213,013,814,715,616,517,518,519,520,521,6
2413,614,515,516,517,518,519,620,721,823,124,2
2615,116,217,218,319,420,621,823,024,325,726,9
2816,717,919,020,321,522,824,125,526,928,429,8
3018,519,721,022,423,725,126,628,129,631,332,8
3220,321,723,124,526,027,629,230,832,534,336,0
3422,223,725,326,928,530,232,033,835,737,639,5
3624,225,927,629,331,133,034,936,938,941,043,1
3826,428,230,031,933,935,938,040,142,344,646,9
4028,830,732,734,836,939,141,443,746,148,651,1



Så om vi nu är 200 cm lång och väger 140 kg och kalipermätningen visar 16% fett (vid värdet 20 år), vad har vi då för kroppsfettsprocent? Tabellen visar att 16% fett på 200 cm motsvarar 14,6 kg fett. 14,6kg av 140 kg är 14,6/140=10,4%. Hur viktigt är det då att man får rätt värde? Jo om vi skall tävla i bodybuilding och vi väger 140 kg och tror att vi har 16% fett på kroppen, eftersom kalipermätningen visar det, så beräknar vi vår fettfria vikt till 140 x (0,84) = 117,6 kg, men i själva verket är den fettfria vikten 140 x 0,896 = 125,4 kg. En skillnad på 7,8 kg. Man kan alltså totalt missbedöma sin tävlingsvikt enligt traditionell kalipermätning. Därmed kan man vid en diet nå sin formtopp flera veckor för tidigt och kanske inte klarar att bibehålla denna form ända fram till tävlingsdagen. Så mitt bästa råd är att du använder min nya metod för kalippermätningen.


Torbjörn Sandvall




Författaren har varit intresserad av träning och kost i 27 år och har följt med i sporten, dels genom att träna och utvärdera träningen och dels genom att läsa BODY och FLEX, samt olika byggares träningsböcker, allt från Franco Columbo till Jay Cutler. Författaren är utbildad maskiningenjör och har 40 poäng i livsmedelskunskap.





Tillbaka till startsidan