RÅKOSTSTALLRIK M. FÄNKÅL



Råkosttallrik bestående av: 300g skalad potatis, 40g bruna linser(torrvikt), 50g fänkål, 25g morot, 50g rödbetta, 25g champinjon, 50g squash, 25g purjolök, 0,7g aramealg (ett snitt på en servering en gång i veckan, om 5g), 5g solroskärnor, 1/2 krm linfröolja, 1/2 msk olivolja.


Energigivare

Energi 2092 kJ
Energi 500 kcal
Protein 20,0g (16,3 E%) C.S. okänt
BCAA´s okänt
Glutaminsyra okänt
Fett 10,8g (19,7 E%)
SAFA 1,4g (2,6 E%)
MUFA 5,6g (10,1 E%)
PUFA 3,2g (5,9 E%)
Omega 3 ca 0,5g (ca 0,9 E%)
Kolesterol 0mg
Kolhydrat 79,3g (64,4 E%)
Fiber 14,4g (6,9 g/MJ)


Vitaminer

A 560RE (334%)
D 0µg (0%)
E 2,7 a-TE (145%)
Tiamin 0,68mg (271%)
Riboflavin 0,46mg (157%)
Niacin 11,3mg (338%)
B6 1,2mg (424%)
Folat 323µg (343%)
B12 0µg (0%)
C 71mg (424%)

Mineraler

Kalium 2427mg (331%)
Kalcium 120mg (58%)
Fosfor 375mg (224%)
Magnesium 163mg (222%)
Järn 6,65mg (199%)
Zink 3,73mg (162%)
Selen 6,7µg (80%)






Förklaring

1kJ = 0,239kcal, 1MJ = 239 kcal, 1 kcal = 4,184 kJ

C.S. = Chemical Score, värde på proteinkvaliten, där 100 är högsta möjliga värde.
BCAA = Branched Chain Amino Acids = grenade aminosyror, vilka är:
ILE = isoleucin, LEU = leucin, VAL = valin, siffrorna anger inbördes proportioner.

Glutaminsyra = en aminosyra, som kroppen bildar aminosyran glutamin av,samt att den avgiftar kroppen från ammoniak.

SAFA = SAturated Fatty Acids, mättade fettsyror.
MUFA = Mono Unsaturated Fatty Acids, enkelomättade fettsyror.
PUFA = Poly Unsaturated Fatty Acids, fleromättade fettsyror.
Omega 3 = En familj av fleromättade fettsyror.

Inom parantes efter energigivare, E% = procentuell andel av energin.
Samt g/MJ = gram per megajoule.

Inom parantes efter vitaminer och mineraler, procent av SNR-97´s rekommendation om näringstäthet, där 100% motsvarar fullgott näringsinnehåll. För järn används referensvärdet för män. Som du ser saknas D-vitamin och mineralet selen i viss mån, men dessa fås främst från fisk och skaldjur, varför det kan rekommenderas att äta sådana varje dag.


Pris

X kr/portion (X kr/MJ)

Tillbaka till startsidan