GOURMET GRÖT

Tycker du inte om gröt föreslår jag att du testar gourmet gröt, som visserligen kräver mer förberedelse och tid, men som inte går att jämföra med vanlig gröt.

Blötlägg 1250g sojabönor i 6 liter osaltat vatten ca 10h. Häll därefter av vattnet och skölj av bönorna.

Sätt på största plattan på 4:an om du har 6 lägen. Sätt en 10 l kastrull på plattan. Kör lite i taget i matberedaren (med kniven monterad) tills du får ett granulat, ungefär som knappnålshuvuden. Häll granulatet i kastrullen allteftersom det blir klart. När du kört klart alla bönor, börjar du röra i kastrullen var 90:e sekund, ordentligt så att så lite som möjligt bränner vid botten. Rosta i 1h 10 minuter på 4:an, därefter ca 2h 35 minuter på 3:an. Totalt tar det ca 3h 45 min.

När du rostat klart häller du granulatet i en långpanna eller dyligt och låter det svalna. Kastrullen fyller du med ljummet vatten, med lite diskmedel och låter stå ett tag. Därefter sköljer du ur kastrullen och skyfflar ur skorpan med en osthyvel eller dyligt. Polera bort det sista fastbrända med svinto. Väg granulatet, skall väga ca 1kg om du rört ordentligt. Blanda sojagranulatet med 3 ggr så mycket 4-kornskross från hälsokost affären. Du skall även blanda i 1000g torkad aprikos och 150g hackade valnötter. Packa gröten i påsarna som fyrkornskrossen kom i eller i 10 l grytan om du kan avvara den.

För att koka en portion gröt, lägger du 100g grötblandning i 4 dl vatten i en kastrull, tillsätt 1 krm salt. Koka i ca 15 min. Servera med ett glas mellanmjölk om du är ute efter gourmet smak, bryr du dig mer om dina kolesterolvärden, så är lättmjölk bättre.

På sidan med grötarna i pulverform har jag räknat på denna gröt inkl. 75g apelsin och ett glas lättmjölk.


Tillbaka till startsidan